Yllätyitkö?

Ei varmaan ketään yllätä uutinen, että vuosi 2019 ei mennyt kaikilta osin putkeen. Toisaalta hankkeessa täytyy olla ihan toimintaympäristön muutoksien iholla ja saada aikaan isoja juttuja. Isot jutut – panos on hankkeen päätavoitteen saavuttaminen. Toimintaympäristön iholla oleminen tarkoittaa riippuvuutta, mukautumispakkoa ja roikkumista. Hankkeen valitsemasta näkökulmasta painopiste on pyritty siirtämään riippumattomuuteen, nopeisiin korjausliikkeisiin ja avoimuuteen. Onnistumisen tunne ja konkreettiset onnistumiset vaihtelevat viikoittain ja päivittäin jopa tunneittain.  

Täällä toimistolla uskoteltiin, että 180 000 vuosibudjetilla pyörivällä maakunnallisella toiminta-alueella varustetulla hankkeella ei ole niin isoa kiinnikettä Arkadianmäelle. Uskomukset ovat osoittautuneet vääriksi. 

Toimintaympäristö ja hämmentäminen 

Sote-uudistuksen kaatuminen 

  • hyvinvointitarjottimen suunniteltu juurtuminen osaksi järjestäjän vaatimuksia koskien sote-keskuksia kariutui

 

  • ehdotus koskien maakunnallista vammaisneuvostoaon vain lause mainittuna maakuntavalmistelun loppuraportissa, esitys koskien vammaisasiankoordinaattoria ei edennyt maakuntaorganisaatiossa eteenpäin, huolimatta tunnistetusta tarpeesta ja koordinaattorin sijoituspaikan haarukoinnista maakuntaorganisaatioon

 

  • Pohjois-Savon aluetyöverkostolle ei päästy työstämään roolia toimia maakunnan liikelaitoksen tukena asiantuntijaelimenä koskien asiakassuunnitelman laadun ja läpinäkyvyyden varmistamista. Huom! Pohjois-Savon aluetyöverkosto oli kattava kokonaisuus asiantuntijaporukkaa eri kohderyhmillä ja eri toimialueilla varustetuista toimijoista. Verkosto oli avoin vain sote-järjestöissä työskenteleville. 

 

  • sote-järjestöjen avustusten jakamisen prosessin valmistelu maakunnan valmisteluorganisaation työntukena ohjeistettiin ajamaan alas toimeenpanijan taholta 

 

Nämä olivat konkreettisia karikoita. 

Kohtaamisten arvo 

VeKen toteuttamat toimenpiteet on pyritty rakentamaan prosessimaiseksi kokonaisuudeksi tavoitteisiin nähden. Tämä on ollut hyvä strategia tiimin näkökulmasta. Toimenpiteiden toteuttamiseen on käytetty tietty määrä paukkuja ja asetettu toimenpidekohtaiset tavoitteet erikseen. Tällä tavoin hommien toteutus ja tavoitteet pystytään pitämään ”lähellä” konkretiaa. Samalla myös erilaisten karikoiden ohittaminen on ajanut suunnittelemaan vaihtoehtoista toteutusta ja uutta ponnistusta. VeKen järjestämässä Oppikoulu tilaisuudessa vuoden 2018 tammikuussa löytöretkeilijä Patrick Dagerman kuvasi yhden oven sulkeutuessa ehkä olevan tarpeen koputtaa tuohon yhteen oveen yhä uudelleen ja uudelleen. 

Vuoden 2019 aikana on kohdattu 305 osallistujaa VeKen organisoimissa tapahtumissa. Tähän ei ole laskettu mukaan erilaisia tapaamisia ja tapahtumia, joissa on käyty puhumassa erilaisilla teemoilla mm. Tukiliiton aluetreffit Iisalmessa teemalla vaikuttaminen ja erinäiset konklaavit hyvinvointitarjottimen tiimoilta. Näiden kohtaamisten arvo tiimille on mittaamaton. Ei voi väittää etteikö päätä olisi hakattu vuoden aikana seinään omassa toimistossa useaan otteeseen, mutta päällimmäisenä on nyt tunne oikeasta suunnasta tavoitteita kohden. 

STEA ja paukut 

STEA on myös ottanut isoa roolia rahoittajan näkökulmasta VeKen eteenpäinviemisen näkökulmasta. Kolmen ylimääräisen raportoinnin yhteydessä tiimi ei ole saanut hankekohtaista palautetta toiminnastaan koko vuoden ajalta. Lisäksi VeKen toimintaa ei raportoida väliraportin muodossa STEAlle kuin vuoden 2020 lopussa. Vuoden 2020 lopussa toimenpiteiden tulee olla jo toteutettuja, tavoitteiden saavuttaminen, tuotokset, vaikutukset ja vaikuttavuus on jo arvioitu, tiimi on hajonnut ja kukaan ei ole kuulemassa miten meillä nyt oikeastaan meni. 

Vaikka tästä kaikesta edellä mainitusta saattaisi tehdä johtopäätöksen, että paukut on loppu – olet väärässä. VeKellä on aikas mahtavat ja selkeät suunnitelmat vuodelle 2020. Reagoidaan ja tehdään korjausliikkeitä! Haluatko kuulla niistä? Laita viestiä, tule kahville niin kerrotaan ja tietysti varaudu kertomaan myös omat kuulumiset! 

Tästä pääset lukaisemaan vuoden 2019 toimintakertomuksen.