TERVESOS – messut 2018 Hämeenlinnassa.

Kun me suunnataan Susannan kanssa messuille, into on tapissa. Niin myös tiistaina aamupalalla. Kun aletaan puhua tavoitteista, kuvataan videolle tiivistys päivän odotuksista. 😀

Mitä päivältä odotetaan?

Nooh hyvä kysymys – ideoita, ajatuksia, näkökulmia. Nähdään tuttuja. Viisi hyvää kontaktia, jotka auttavat viemään Järjestö 2.0 eteenpäin, ja ne kontaktit muualta kuin Pohjois-Savosta. Ja nyt kyllä täytyy tiputtaa meidät maan pinnalle – messut on messut.

TERVESOS 2018 – Tekojen aika. Teemoina 1)vapaudesta valita 2) uusista maakunnista  3) taloudesta ja vaikuttavuudesta

 • Nonni tämä selvä. Tarkoituksena on tehdä jotakin.
 • Me jakaannuttiin, Susanna sukkuloi 1 ja 2 teemoissa ja minä tykitin teeman 3 läpi. Istuttiin vain avajaiset ja viimeinen turvallisuutta käsittelevä seminaari yhtenä VeKerintamana.

Avajaiset

THL pääjohtajan puheenvuoro: muutosepävarmuus, aktiivinen mukanaolo ja halu kehittää yhdessä.

 • check (tai ainakin tuon epävarmuuden osalta) ja kyllä ollaan aktiivisia toimijoita ja ei haluta poteroitua.

Annika Saarikon puheenvuoro: toi esiin kysymyksen: mikä on 3. sektorin lisäarvo sotessa? itseisarvo on selvä. Lisäksi muistiin jäi myös tiedon jakamisen merkitys, niitä sote-ammattilaisia ei voida jättää paitsioon vaan kokemus muutoksessa mukana olemisesta on varmistettava.

 • Jep, tietoa jaetaan kohtaamisissa. Meidän täytyy työstää eteenpäin syksyllä meidän viestintää, koska se on tärkeä osa koko hankkeen toteuttamista.

Taloudesta ja vaikuttavuudesta

Juha Pohjolan puheenvuoro: tiivis esitys ekonomin näkökulmasta: 1) talouskasvu syntyy ideoista 2) Onko sote-järjestöillä tulevaisuutta – terveydestä mahdollinen ydin Suomen talouskasvulle? 3) Talouden kasvu kasvattaa sote-menoja, mutta uudistuksessa tavoite lopettaa sote-menojen kasvu.

 • meillä oli ennakkoajatus, että ideat ovat arvottomia, jos niitä ei viedä oikeille ihmisille oikeisiin verkostoihin

THL tutkija: Ennaltaehkäisystä ja varhaisesta puuttumisesta tarvitaan vaikuttavuustietoa.

 • SIIS nytkö sille on vasta tarve, entäs sote-järjestöjen pitkä historia raportoinnista vaikuttavuudesta STEAlle – miten tätä raportoinnin tukena kerättyä tietoa hyödynnetään?

Uudet maakunnat

Liisa-Maria Vaipio-Pulkki: Julkinen hallinto tänään: 295 kuntaa; 44 lomitus, kunnallista paikallisyksikköä;190 sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiota; 56 maasetuuhallintoa; 22 pelastuslaitosta;  18 maakuntien liittoa; 15 ELY-keskusta; 15 TE-toimistoa; 6 aluehallintovirastoa -> Julkinen hallinto vuodesta 2020: 295 kuntaa; 18 MAAKUNTAA

 • no tässä on valmisteltavaa ja hyvässä vauhdissa valmistelussa varmasti jo ollaan ja jatkuvasti asiat menevät eteenpäin
 • meidän tulee antaa oma buustimme tähän ja muistaa Järjestö 2.0-kokonaisuuden tavoite!

Harri Jokiranta: Yhdyspinnat ja rajapinnat voidaan korvata osmoosi-käsitteellä sekä asiakas tulee kohdata elämäntilanteena.

 • osmoosi on kemiaa ??
 • huomioidaanko elämäntilanteessa enemmän kokonaisuutta – näin myös ymmärrys sote-järjestöjen roolista voi vahvistua ja selkiintyä.

PANEELIT

 • paneelien osallistujien valitseminen on varmaan aikamoinen homma! 😀 Ihan vaan by the way.
 • paneelistien vastaanottokyky on yksi asia, jonka helposti huomaa – joko sitä on tai ei
 • messuilla toteutetuista paneeleista täytyy sanoa, että osassa halusi vaan kuunnella hiljaa, osasta olisi halunnut lähteä kesken pois ja osassa olisi itse halunnut istua mikki kädessä lavalla ja jakaa omat ajatukset.

Täyttyivätkö odotukset?

Susannassa oppi messujen tuloksena kiertämään kysymyksen ja vastasi ” kouluarvosanalla 7″. Minä vastaan myös vähän kiertämällä ”ensimmäisen päivän jälkeen osasi asettaa odotuksensa paremmin ja näinpä odotukset täyttyivät”. Kun keskittyy vahvasti kuuntelemaan 2 päivää, saa paljon. Me ollaan Susannan kanssa kovia päsmäröimään, taivastelemaan ja purkamaan asioita kahdestaan aktiivisesti ääneen meidän yhteisessä työhuoneessa. Tämä teki meille hyvää!

Onnistumisen kokemus kuuntelemisen muodossa oli hieno juttu. Toisena täytyy nostaa esiin dialogisuuden merkitys. Tällaisten isojen vai pitäisikö sanoa MEGALOMAANISTEN juttujen äärellä keskustelemisen kautta voidaan saavuttaa paljon.